Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Potraviny pod lupou a jak pracují detektivové

Potraviny pod lupou a jak pracují detektivové



V tomto školním roce již podruhé měli žáci osmé třídy a devátých tříd naší školy možnost zažít netradiční hodinu chemie v rámci projektu Hodina moderní chemie, který má za cíl zpopularizovat a přiblížit chemii žákům nejen základních škol.

Osmáci se během této dvouhodinovky seznámili s tajemstvím forenzní analýzy a pronikli do práce detektivů - chemiků. Zjistili, co je to daktyloskopie, jak sejmout otisky a jak se od sebe jednotlivé otisky liší. Sami si vyzkoušeli snímání otisků prstů. Dále se seznámili i s chemickým procesem identifikace biologických stop. Dozvěděli se, jak lze pomocí chemie rozlišit krev (nebo jiný biologický materiál) a barvivo.

Hodiny deváťáků byly tentokrát zaměřeny na potraviny pod lupou. Vybraní žáci ochutnali všech pět různých chutí. Dále se všichni dozvěděli více o chuti umami a že pálivost není chuť. Dobrovolníci měli možnost vyzkoušet si, jak pálivé vzorky jim ještě nevadí. Součástí dvouhodinové ukázky byly i informace, co bychom měli a neměli pít, jaké je složení potravin a které složky jsou nezbytné a zdravé.

Všechny třídy si netradiční hodiny chemie užily.

Fotogalerie

Ing. Monika Bártová